Meer rust in de klas door yoga?

" Ontspanning is de basis om te leren "

Yoga op de basisschool zorgt voor ontspanning, rust en betere leerprestaties. Yoga komt oorspronkelijk uit India en betekent 'verbinden'. Het is het in balans brengen van het lichaam, de geest en emoties. De schakel tussen lichaam en geest is de ademhaling. Yoga brengt kracht, flexibiliteit en bevordert evenwicht in het zenuwstelsel en hormonale stelsel. 

Een compleet yogaprogramma bestaat uit yogahoudingen, ademoefeningen, concentratieoefeningen, ontspanning en meditatie. Daarnaast biedt yoga onderliggende grondhoudingen van respect, compassie, liefde en aandacht. 

Uit onderzoek blijkt dat stress het leren remt. Hoe meer stress, hoe meer cortisol je hersenen aanmaken en hoe minder je dingen kunt onthouden. We kunnen dus wel stellen dat ontspanning de basis is om te leren. 

En of je het nu hebt over de thuissituatie, de kinderopvang of het onderwijs, het vermogen tot leren en ontwikkelen wordt beinvloed door (ont)spanning. Toch word deze kennis ook binnen het onderwijs nog te weinig toegepast.